Dick Jaspers

Beginpagina Nieuws Columns Agenda
Palmares Biografie Producten Sponsors
Fotoalbum Gastenboek Contact Links


Biografie van Dick Jaspers

Dick Jaspers wordt geboren op 23 juli 1965 in St. Willebrord, waar hij ook woonachtig is. Hij is vader van 2 kinderen, een zoon René (1996) en een dochter Annet (1998).

Al op jeugdige leeftijd komt Dick in aanraking met het carambolebiljart doordat zijn grootouders en ouders een café hadden.

Vanaf 1974 tot 1980 doorliep hij de jeugdklassen in het libre, waarbij zijn progressie steeds beter en sneller begon op te vallen. Lesgevers in die tijd waren de inmiddels overleden Andre Gulickx uit Tilburg en de inmiddels overleden Tony Schrauwen uit België, die vele jaren bondscoach van de KNBB was.

Na 1980 mocht de Willebrorder ook uitkomen in de verschillende kaderdisciplines en het bandstoten, waar hij net als in het libre naar de ereklasse (toendertijd de hoogste klasse) promoveerde. Dit resulteerde uiteindelijk in 3 zilveren medailles:

  • 2e in 47/2 in Gouda '86 met een gemiddelde van 74.66
  • 2e in 47/1 in Berkel-Enschot '86 met een gemiddelde van 33.69
  • 2e in 71/2 in Gorssel in '89 met een gemiddelde van 31,76

In 1987 werd hij winnaar van het NK driekamp en in Puttershoek 1989 werd hij kampioen bandstoten van Nederland. In de internationale junioren periode mocht hij 3 keer uitkomen op een EK junioren waar hij de maximale oogst van 3 gouden medailles binnenhaalde.

In het seizoen '83/'84 maakte hij een eerste begin met driebanden met een gemiddelde dat schommelde rond de 0.700. Pas in 1987 begon Dick het driebanden serieus te nemen en al snel was er een sterke progressie in zijn spel te zien. In die tijd speelde hij al boven de een gemiddeld! Hij debuteerde op het NK driebanden ereklasse in Gorssel in januari 1988 waar hij een fraaie derde plaats behaalde met het schitterende gemiddelde van 1.278!

Prof worden en de uitdaging aangaan

Na het veelbelovende debuut besloot de Willbrorder zich volledig op het driebanden te storten. Daar de toekomst er somber begon uit te zien voor de andere spelsoorten, besloot Dick de spelsoorten die hij tot dan altijd gespeeld had en waarin hij de Nederlandse top had bereikt te laten voor wat het was. In de spelsoort bandstoten was hij nog tot 1991 actief. Hij behaalde zelfs nog een 2e plaats op het EK in Bottrop (D) in 1990. Dick zelf zegt hierover: "de finale van de Worldcup in het casino Valkenburg die tussen de levende legende Raymond Ceulemans en de japanner Nobuaki Kobayashi ging, werd in zijn geheel uitgezonden op televisie, met een prijzengeld van 50.000 DM voor de 1e plaats. Dit was eind 1986 en was hét moment voor mij om te besluiten prof te worden en de uitdaging aan te gaan om in het selecte groepje beste driebanders ter wereld te komen."

Bijzondere band met BWA

Kort daarvoor werd in Duitsland de BWA opgericht olv de duitse zakenman Dr. Werner Bayer, de grondlegger van het professionele biljarten. Dick: " met de BWA heb ik toch een bijzondere relatie omdat deze bond daadwerkelijk opkwam voor de belangen van de spelers. De BWA toernooien blonken meestal uit in professionaliteit. Deze toernooien hebben het beste uit me gehaald en hierin heb ik mijn grootste successen behaald." In 1993 werd Jaspers door de CEB (Europese Biljartbond) geschorst voor een periode van 5 jaar. Reden was dat Dick deelnam aan een BWA Grand Prix-toernooi en deze ook won, zonder - bleek achteraf - toestemming van de CEB. De UMB (Wereldbiljartbond) nam de beslissing van de CEB over en dit betekende dat Dick Jaspers 5 jaar lang geen EK's en WK's mocht spelen. Deze straf gold ook voor andere wereldtoppers zoals Ceulemans, Blomdahl en Sayginger. Echter, de spelers zwoeren trouw aan de BWA en werden zo langdurig geschorst. "Wij hebben ons gewoon geconcentreerd op de BWA Wereldbeker en hoopten natuurlijk dat er zoveel mogelijk toernooien waren. Het was zeker een moeilijke tijd, altijd maar weer tegenwerking", vertelt Dick Jaspers over deze periode.

Sinds 1998 is de ruzie grotendeels bijgelegd en nemen de spelers weer deel aan EK's en WK's.

In oktober 2000 werd Jaspers voor de 1e keer in zijn leven wereldkampioen (UMB). " Niet gek, als je nagaat dat ik pas voor de 3e keer aan een WK deelnam".

Rustig, sportief en correct

In het professionele circuit staat Dick bekend als een rustige en sportieve speler, die al zeker sedert 1990 tot de absolute wereldtop behoort. Zijn enorme concentratie en bedachtzame manier van spelen behoren tot zijn sterkste wapens. Jaspers vindt niet alleen het winnen van grote uitdagingen belangrijk, minstens zo belangrijk vindt hij dat hij zich als een correct sportman door het biljartwereldje wil bewegen.

Op 4 februari 2001 werd Dick benoemd tot Ere-lid van de KNBB.

Op 26 april 2002 kreeg Dick, uit handen van staatssecretaris Margo Vliegenthart, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij is nu Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Wetenswaardigheden

Hobbies; luisteren naar muziek, lezen en sporten

Grootste succes; winnen van de wereldbeker voor de 1ste keer

Bijzondere momenten; geboorte van zijn kinderen, 1ste nationale titel in 1990 en het 1ste Worldcuptoernooi Tokio 1991.

Grootste teleurstelling; niet een verlies in de 1ste ronde van een toernooi, maar de schorsing door de Europese en Wereldbond voor een periode van 5 jaar.

Favoriete film; spannende trillers zoals 'silence of the lambs'

Favoriete muziek; muziek van vroeger, in het bijzonder symfonische rockmuziek met als favoriet Emerson Lake & Palmer en verder muziek van Rush, Deep Purple, Steve Walsh, Moody Blues, Sky, Genesis, REM, Pink Floyd etc.. Ook liefhebber van Nederpop zoals: Shocking Blue, Kayak, Golden Earring, Cats en Earth and Fire.

Sport; regelmatig lopen en zwemmen


Ontwerp en techniek: BSID
© 2000-2019 Dick Jaspers - Foto's: JP Parmentier